De Aftrap

Menig programmaboekje bij sportverenigingen heet “De Aftrap”. Een hele mooie benaming wanneer je iets wil starten. Voor GBA is dat nu de gemeenteraadsverkiezingen 2018. Al lijkt het ver weg, de realiteit geeft aan dat dit nog slechts vier en een halve maand is tot de verkiezingen.

Wat wil GemeenteBelangen Achtkarspelen dan? GBA wil er zijn voor de burger en alle dorpen van Achtkarspelen. Dat hebben we de laatste 4 jaar ook gedaan. Eerst als collegepartij en de laatste anderhalf jaar als oppositie.

Ieder dorp moet tot zijn recht komen. En daar strijden we voor. Een aantal voorbeelden: in ieder dorp moet woningbouw mogelijk zijn. Dit naar vraag en verlet. En dan weten we dat in de grotere dorpen meer gebouwd zal worden maar dat neemt niet weg dat in de kleinere dorpen toch de gelegenheid moet zijn om een bouwkavel te krijgen. Veel mensen zijn nu eenmaal blij met het dorp waar ze geboren zijn of waar ze nu wonen. Drogeham zit nu te wachten op de invulling van de DAB-locatie. Een prachtig plan maar het wordt hoog tijd dat de “bats in de grond gaat”. In Boelenslaan zijn nog een aantal kavels beschikbaar. Ook wordt daar de oude school omgetoverd tot een appartementencomplex, prachtig, zo mooi midden in het dorp. Gerkesklooster-Stroobos zit al jaren met een rare puist midden in het dorp, nl. het oude De Haan complex. Hier moet de komende periode wat mee gebeuren. Misschien moeten we als gemeente wel soepeler regels gaan hanteren zodat hier toch iets moois kan ontstaan.

Twijzel krijgt zijn kunstgrasveld, dat wordt super mooi. Ook hier kunnen nu een aantal woningen gerealiseerd worden. Het nieuwe zwembad in Buitenpost, voor heel Achtkarspelen, zal de komende jaren zeker gebouwd worden. Afwachten hoe multifunctioneel dit gaat worden. Harkema krijgt weer wat woningbouw aan de Wide Pet en op twee plaatsen aan de Nijebuorren. En natuurlijk een prachtig nieuw tenniscomplex. Kootstertille heeft nog ruimte op de plek waar nu het oude gymlokaal staat. Hier zijn inmiddels een aantal gegadigden voor. Wat er absoluut niet moet komen is de biovergister op de Westkern. Onveilig, zo boven op die gasbuis en dat ding stinkt. Weg ermee! Surhuisterveen is ons regionaal koopcentrum en zal, om dit te blijven, de komende raadsperiode op de schop moeten. Een nieuwe inrichting met voldoende parkeermogelijkheden.

Twijzelerheide kan nog vooruit met de woningbouw. Er liggen hier nog voldoende mogelijkheden. Augustinusga krijgt zijn multifunctioneel kunstgrassportveld. Een boppeslach voor alle sportverenigingen maar vooral voor de Sportdorpcommissie, die zich hier hard voor heeft gemaakt. In Surhuizum gaat de Doarpsstrjitte op de schop, dit na jaren wachten. Surhuizum zal zo zijn dorps karakter terugkrijgen. Het parkeerterrein bij de Delfeart was al opgeknapt en een pareltje in het dorp geworden.

Ieder dorp is in beweging en dat moet zo blijven. Want GemeenteBelangen Achtkarspelen is trots op al zijn inwoners en op ieder dorp. Nu, maar ook na de gemeenteraadsverkiezingen in 2018.